El calendari de festivitats de Barcelona està molt relacionat amb les tradicions religioses i activitats autonòmiques que reivindiquen la cultura i les tradicions. Et comentem 7 de les principals festes tradicionals de Barcelona que no et pots perdre.
Cavalcada de Reis
Entre el 5 i 6 de gener Barcelona s’engalana amb la tradicional Cavalcada de Reis, celebrant l’arribada dels Reis Mags, a bord del pailebot Santa Eulàlia, al moll de la ciutat. Els Reis parteixen en carrosses, recorrent diferents carrers fins a la Font Màgica de Montjuïc. La commemoració multitudinària es complementa amb “Cavalcades de Barri” que s’organitzen en diferents punts de la ciutat, com la Cavalcada dels Carters Reials al Barri de Gràcia.
Carnaval a Sitges
Els carnestoltes es celebren a tot arreu, però sota bellesa del paisatge de Sitges i amb la rivalitat existent entre les societats centenàries que desfilen, adquireixen un sentit superior. Tots les rues es troben encapçalades per Sa Majestat Carnestoltes i la Reina del Carnestoltes. Són un espectacle al·lucinant, ple de música, color i molta alegria. L’ambient desenfrenat i esbojarrat tanca l’últim dia amb la Cursa de Llits Disfressats, una de les activitats de carnestoltes més divertides.
Setmana Santa
Concerts, teatre, cinema, espectacles musicals, festes nocturnes i moltes altres activitats complementen el programa religiós que se celebra durant la Setmana Santa. Les diferents confraries es reparteixen l’honor d’escenificar la passió, glòria, mort i resurrecció de Jesús, a través de processons i actes que es realitzen en els diferents municipis. Destaquen la Burreta, el Diumenge de Rams; les processons a la província de l’Hospitalet de Llobregat i la teatralització de la passió de Crist a Esparreguera.
Sant Jordi
Per commemorar el dia de Sant Jordi, patró de Catalunya i dels enamorats, la ciutat s’omple de parades on es venen llibres i roses. La tradició indica que l’home ha de regalar-li una rosa a la seva parella, mentre que ella li obsequia un llibre. Així es commemora l’amor i la cultura. Es celebra el 23 d’Abril i és considerat com el dia de Sant Valentí de Catalunya.
Festes de Gràcia
Des del 15 d’Agost, la zona del barri de Gràcia s’omple de festa i inventiva en un festival que dura una setmana i es coneix com Festa Major de Gràcia. Durant aquest temps s’engalanen els carrers amb escultures i detalls artesanals. També es deixen veure expressions pròpies de la cultura popular com els castellers, els famosos gegants, correfocs de diables i capgrossos; en un ambient festiu, ple de música, color i imaginació.
Festa de la Mercè
El 24 de setembre es ret homenatge a la patrona de Barcelona amb les festes de la Mare de Déu de la Mercè, en activitats que omplen les places i carrers de la ciutat. És una festivitat religiosa que mostra la riquesa folklòrica a través de la cultura popular. Es representa el ball dels bastons, la sardana, balls de diables, la gran cavalcada de la Mercè, al passeig de gegants. També castellers, correfocs, fira de vins, concerts, espectaculars focs artificials i musicals de carrer en els quatre dies que dura la festivitat.
Any Nou
Són moltes les activitats que omplen els carrers de Barcelona i que es confonen amb les festes i les 12 campanades. El 31 de Desembre l’Home dels Nassos fa vessar l’imaginari de la tradició i es confon amb la multitud. La Cursa dels Nassos reuneix a centenars de corredors engalanats amb les seves millors disfresses en un ambient festiu sense igual. L’1 de gener es celebra el tradicional Primer Bany de l’Any, una capbussada col·lectiva en les fredes aigües de la Mediterrània.
Deixa un comentari